Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2009 15:18 - лов на каки
Автор: grozdev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1211 Коментари: 0 Гласове:
1



В очакване на фотоконкурс "Лов на каки-2"
СОФИЯ-ПАЗАРДЖИК. Морето е идеалното място за улов на сафрид, попчета, миди, рапани, пищовчета с изкристализирала мастика и отпуснати на хавлията каки. Ако не сте гларус, а фотограф, знаете по-добре от мен какво имам предвид - по-трудно е да снимаш някоя жена тайно, отколкото да изпиете един "Май-Тай" заедно. Защото тогава коктейлът става пълна боза. "Май-тая-не-мога-да я-снимам-спонтанно-защото-работата-е-нагласена". Такава трудност на гърба си изпита специализираният сайт за фотографи-любители 4coolPics.com, в който членуват немалко ловци на момента от Пазарджик и региона.
Преди време там дори направиха конкурс "Лов на каки", но това лято всеки си снима моделките като вълк-единак по две причини, т.е., по една. На плажа, на плажната кръчма в Равда, в магазина в Китен, може да хванеш дама в предизвикателна или
еротична поза, която после да те приведе в стойка "изправен на подсъдимата скамейка"
Това не пречи хората пак да си снимат поразголени в горещините момичета, но ги показват само на приятели-ценители или, ако ги качват по сайтове, слагат под творението си други никове. А това е половин успех. Все пак важно е кой подпис стои под краката на девойката.
- Идеята беше добра, но най-много вървят конкурсите за туризъм
- коментира пред "Знаме" собственикът на сайта Пламен Ташев. Най-популярни са, защото България е красива, макар че при нас изпращат и красиви снимки и от други места по света. За конкурса за лов на каки имахме доста проблеми от хора, които са снимани без тяхно разрешение на плажа или улицата. Нормално е жените и момичетата да се притесняват и да се ядосват.
Повечето са семейни, а някои от тях са уловени от фотографа с чужд мъж
(или в недотам естетическа поза, б.а.) Отделно тогава получихме малко над 1000 фотографии, а обикновено на другите конкурси стигат до 2000-3000 снимки - обяснява Ташев, който е сред активните участници в конкурсите с ника plam. Точно това е втората причина, за която стана дума по-горе. Липсата на голям интерес. Което може да се дължи и на факта, че такива фотоси (тези, които не са режисирани предварително) се правят по-трудно от останалите, а и има риск за кожата на фотографа.
В конкурса за каките приноса си дал и пазарджишкият фотограф mano
- Мариян Попов. Mano е редови участник и в останалите, пояснява Пламен Ташев. Всеки юзър в 4coolPics.com има неограничената свобода да се пуска в конкурси и сам да дава предложения за такива. Една от най-доказалите се е служителката в община Пазарджик Вили Тодорова (vilis). Александър Иванов от Велинград с ник masteral е един от най-добрите пейзажисти-фотографи
а от снимките на собственика на два спа-хотела направо ти спира дъхът. Той обаче предпочита да снима велинградски пейзажи, отколкото мърдащи каки в джакузита без тяхно позволение. Тясната специализация на Александър Иванов е едно от малкото изключения.
Според пазарджишки фотографи,
хобито да заснемеш хубава жена, било на плажа или на Мехкемето, никога няма да умре
и за това не ти трябва конкурс. "Умряло е само времето, когато мъжете идваха във фотото на крака при нас да искат да им промиваме ленти с еротично или направо порно съдържание на техни съпруги или любовници. Сега има интернет, а в него се появяват и лица, които познавате, но които не подозират, че някой ги е снимал в недотам лицеприятна светлина" казват те.
Ние обаче говорим за
"конкурсните" снимки, които може да направите това лято и без конкурс
От такива снимки безспорно има полза, макар че са незаконни - никой няма право да бъде сниман без изричното му съгласие, но и никой осъден няма за подобно нещо, така че, спокойно. Вие рекламирате хубостта на българските жени по този незаконен начин, предизвиквате полемика на всевъзможна тематика (а в нея, както е известно, се раждат добрите идеи), правите изкуство, което буди съзерцание, размисъл и възхищение.
Ако задълбаем из коментарите под одобрените снимки в конкурса "Лов на каки", ще констатираме
колко много възгласи на одобрение има под всяка една от тях
Ръкопляскане за предаденото настроение и уловения миг, но и критични оценки към обектива, поразил даден обект, т.е., субект - в много случаи, напълно обективно. Дори в изрази като "Вай-й-й-й, тези каки знаят ли, че така срамотно са изложени?!", обаче се долавя безмълвното удоволствие от преживения визуален обход на формите по фотото. А сред собственичките на формите има и такива, които са се познали.
Като мажоретки на снимка, макар че там се виждат само колене, бедра и глезени
Стоян Илиев (fosto) е направил няколко сполучливи фотографии на един мажоретен състав - хванати в маршировка (и пликчета), в почивка, в прегрупиране. Навсякъде има толкова много крака, крака и крака и колкото и да са стройни и без целулит, на човек му се прияжда чорба от свинска пача.
"Az sam majoretka ot tozi sastav i trqa da vi kaja 4e taq snimka e super otvratitelna tolkova li ne mojahte da snimate ne6to drugo ebati i horata...nqmam dumi", пише In4eToOoO, точно под емоционалните възклицания: STRAXOTNI SA. EVALAAAA...!!!!! и
 "Готино! Не трябваше да режеш крака на най-лявата!!"
Естествено, Инчето се нацупва и така и не се включва повече, за да рназбере човек дали тя е най-лявата или поне да каже с какъв цвят на косата е отрязаната. Не се включва, за разлика от човека с обектива fosto (или може би фусто?). И напълно обяснимо, защото отдолу под Инчето точно в този момент започва неистов естетически спор за
разбирането за женските крака и тяхната роля и функция в живота
На мъжа. Ако хората видят, да речем момиче по монокини, заспало на плажа на фона на велосипед "Драг" и полюшващите се гърди на друго голо момиче, хората-кибици първосигнално възклицават "Ашколсун! Какви цици!". И напълно нормалната последваща реакция е да започват да се питат
какво, аджеба, сънува тази мома
Не за друго, а защото снимката на plam се казва "Сън". И постепенно дискусията придава фройдистки отенък, заглушавайки първоначалния вик: "Това са торба цици". Има и други, които направо започват с "Тълкуване на сънищата". Може би тези хора го правят от страх, че ако администраторът разбере, че не са активни и не говорят за фотографско изкуство, а за просто пълнене на очи с цици, ще им дръпне шалтера.
Хора се правят, че гледат всичко друго, но не и цицата
и по професионални подбуди. "С тези чехли забрави да гласувам за тебе мацо", присторено недоволно възкликва фен-фотограф към дългобедра и дългокоса брюнетка с къса до таза пола, с гръб към обектива, навела се над магазинерски щанд така, сякаш иска да види какво има под рафта от другата страна. Това правене на "поглед на другата страна" обаче е
любим папарашки прийом
за да приспиш бдителността на жертвата си преди да натиснеш спусъка на фотоапарата. Същите хора ще коментират брошката и татуировката на момиче, прегърнало виола, но е и изскочилата й гърда, но това е част от играта. Не може всички погледи да са едностранчиви и вперени центъра на мишената.
Такива конкурси са мачотеритория и това е лошо
защото автоматично режат наполовина аудиторията и участниците. Жалко, защото жените, които обикновено споделят повече - са идеалните "обекти за радиоразпръскване" на снимка, за която искаш да се заговори. Ако все пак в начинанието се впуснат и жени, то те ще са или лесбийки, или такива, които ще погледнат на нещата от хумористична гледна точка. Така е направила и vesi.
Заснела е две надупени баби на селски плет
които, познайте защо, веднага са кръстени от наблюдатели Кака Сийка и Кака Пенка. Ами защото дупката-прозорец на плевнята, пред която са застанали, е по-сексапилна от тях. Обяснимо такава снимка предизвиква раздумка, но води след себе си само 3 гласа. Тя така и се казва "Раздумка". На другите конкурси за жени - даже да няма ловуване, също не се забелязва напливът на "редовите" конкурси. "Гола нахална и млада" е събрал едва 586 снимки, а "Красива всеки ден" - 1045. При лова обаче е друго.
Папараците обяснимо са заснели голяма част от улова с джиесеми
Това е третата причина за неперспективността на подобни конкурси в сайтове за любители с професионална техника.
- Лично аз не харесвам много социалните снимки, но наскоро направихме такъв конкурс - "Улицата" и за 7 месеца събрахме 3265 фотографии - пояснява Пламен Ташев. Сега вървят други три, които се радват на голям интерес - "Туризъм и пътувания", "Всяко дете е звезда" и "У дома". Познавам се с немалко фотографи от Пазарджишкия регион и неотдавна правихме изложба на Вили Тодорова. Смятаме през септември пак да й организираме - на Приморско.
Конкурс "Лов на каки-2" не се предвижда, поне това лято
- все пак трябва да се правят мероприятия, които будят най-голям интерес. Така по-лесно се намират спонсори. Дълги години рамо на фотостраницата удря "Метал М", а те от своя страна я рекламират. Неотдавна сайтът направи едномесечна изложба на 300 фотоси в софийските хали, мисли се пак да се подготви подобна. Въобще, фотографите не спят и е добре да релаксират между "сериозното" с някоя снимка на кака.
Момичета, оставете се да ви снимат!
Дайте се на тези изнемощели в жегата хора на плажа до вас, но се правете, че не забелязвате слънчевото зайче на обектива. Не им е лесно на фотографите. Човек може да нарами фотоапарата и просто да снима самосиндикално мадами като Славчо Пеев от филма за чичо Манчо "С деца на море" и да ги лъже, че е художник-фотограф, докато получи слънчев удар. Или да приготви в засада джиесема и да ви снима от такава позиция, че да му се напълни с пясък и да трябва да го хвърля. Ако пътувате в 50-градусовия летен автобус и почти сте изпаднали в колапс от жегите, оставете го да снима, че може да падне преди вас. Какво значение има дали с фотото ще участва в конкурс "Лов на каки" в някой сайт, дали ще пробута снимката си в паралелния "Туризъм и пътувания" с името "Автобус".
А ако искате той да избяга, просто кажете "зе-ле".



Тагове:   лов,   фото,   каки,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grozdev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 66702
Постинги: 28
Коментари: 20
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930