Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2010 11:04 - въздух под налягане
Автор: grozdev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1666 Коментари: 0 Гласове:
1



Пазарджишки патент

Чешит пребори въгледвуокиса в бутилка

С велосипедна помпа Атанас Василев-Найк измисли технология срещу дегазиране на лимонадата

ПАЗАРДЖИК. Хитроумно изобретение за поддържане на газировката на безалкохолни и слабоалкохолни напитки е измислил Атанас Василев-Найк. На него не му трябва технология, разработвана с години като Кю-пак например, а само... помпа за колело. Идеята отдавна покълнала в главата на небезизвестния и извън киноложките среди чешит, но той все отлагал изпълнението й. А то не е толкова сложно. Затова преди дни Василев запретнал ръкави
свалил един винтил от гумата на велосипеда

пробил миниатюрна дупка с игла на пластмасова капачка на двулитрово певеце от имитация на Кока-кола, набил винтила и след това го залепил със секундно лепило. После след всяко отвъртане на капачката и отсипване на пенливата течност в чаша, следва бързо завъртане, навиване на маркуча на велосипедната помпа и яко вкарване на въздух в шишето.

Пипнете, пипнете! А, колко е кораво шишето, предлага Найк на

наш екип да тества продукта му

Наистина е кораво. В бутилката са натъпкани достатъчно атмосфери, така че налягането не позволява на мехурчетата въглероден двуокис да излязат на повърхността.

Тестовете показват, че две седмици отворено шише запазва газировката си в нормални граници. Може да трае и по-дълго, но трябва да се изчака, поясни Атанас Василев, който иначе е национално признат обучител на ловни кучета. Идеята му хрумнала покрай бутилките с налягане, които се използват в кану-каяка, тъй като не потъват при обръщане на плавателния съд.

Това съвсем не е първото, нито последното изобретение на Василев

Той сам си е изработил две бягащи пътеки, а на тренажорите тичат ловните кучета-ученици на Найк. Това обаче обикновено става през лятото. Сега не ги кара да бягат повече от кросовете в естествената им ловна среда и по този начин не отнема енергия от кучешкия организъм, предназначена да топли четириногите в студа. През лятото функционира и конвекторният душ на Василев. Към стар варел той е включил бракуван радиатор, който поема студена вода от варела, в конвектора тя се нагрява до 60 градуса по Целзий и с помпа от стара пералня по маркучи се връща във варела, на който е инсталиран душ. Но вече достатъчно гореща, за да се окъпе с нея човек .

Опитите на Василев на научно-техническия фронт продължават и в други насоки, но засега те са фирмена тайна. Веселякът, който е член на Нешънъл джиографик още от началото на 90-те, няма намерение да ги патентова. Но по този начин държи в неведение приятелите си.




Тагове:   въздух,   налягане,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grozdev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 66713
Постинги: 28
Коментари: 20
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930